Reakcje alergiczne

6 lipca 2010 Dieta

3Czyli na co jeszcze powinniśmy uważać Te produkty są mniej groźne, jednak też należy na nie uważać. Uczulenia mogą powodować ryby wędzone, np. śledź, łosoś, makrela i łupacz, oraz świeże ryby takie jak dorsz i sola. Objawem niepożądanym spożycia ryb są długotrwałe rozstroje żołądka, nudności i migreny. Zarówno skorupiaki – homary, langusty, krewetki i kraby, jak i mięczaki – ostrygi, małże i przegrzebki mogą powodować reakcje alergiczne. Objawem są wysypki, obrzmienia, egzema oraz astma. Następnym wywołującym uczulenia produktem są orzechy ziemne (arachidowe), orzechy włoskie i orzechy nerkowca. Do tej grupy zaliczamy także oleje z orzechów oraz aromatyzowane orzechami pieczywo, lody i suchary. W niektórych przypadkach po spożyciu takiego produktu może dojść do śmiertelnego w skutkach szoku anafilaktycznego. Kolejnym czynnikiem są wszelkie produkty sojowe. Objawem są bóle głowy i niestrawność. Ostatnią grupą uczulającą są dodatki, czyli, pewne rodzaje żywności przetwarzanej, napoje oraz produkty importowane czy konserwant kwas benzoesowy. Objawem spożycia jest nadpobudliwość. Co nam daje? Najbardziej powszechnym zaburzeniem związanym z nietolerancją pokarmową jest zespół drażliwego jelita, któremu towarzyszą objawy takie jak wiatry, wzdęcia brzuszne oraz nieregularna praca jelit powodująca zarówno zaparcia i biegunki. Właśnie takie symptomy u ludzi są wywołane przez nietolerancję pokarmową, najczęściej spowodowane nietolerancją na składniki ziarna pszenicy. Dużo ludzi potwierdza, że zmiana racji pokarmowej zmniejsza nasilenie objawów chorobowych. Starannie opracowana dieta może pomóc wielu osobom. Zmiana diety może także pomóc w walce z migreną. Ponad połowa pacjentów z chorobą Crohna może poprawić swój stan zdrowia po zastosowaniu diety eliminacyjnej. W tej diecie trzeba bacznie obserwować reakcje organizmu na niektóre produkty. Te, które powodują, że źle się czujemy musimy wyeliminować. Nie ma powodu, aby rezygnować z żywności, która po przywróceniu do jadłospisu nie powoduje żadnych reakcji alergicznych. Każdy lekarz inaczej podchodzi do diety eliminacyjnej, jednak zarówno działania tą metodą, jak i ich efekty są logicznie spójne. Co to jest? Alergeny mogą wywołać w organizmie odczyny uczuleniowe, które mogą pojawić się w nosie, płucach, na skórze czy w mózgu. Objawem natychmiastowym nazywamy reakcję alergiczną, która występuje zaraz po zjedzeniu określonego produktu i wtedy nie ma problemu z ustaleniem, co powoduje tą reakcję. Natomiast w niektórych przypadkach astmy, chorobach ucha czy chronicznego nieżytu nosa może minąć wiele godzin czy dni, zanim ujawni się reakcja na czynnik uczulający. W tym czasie chory może codziennie jeść ten produkt, nie wiedząc, że to właśnie on powoduje uczulenie. Jedynie rezygnacja z niektórych produktów na dwa tygodnie może pomóc ustalić, co jest przyczyną reakcji alergicznej. Gdy wykryty w ten sposób uczulający środek spożywczy zostanie ponownie włączony do naszego jadłospisu, wtedy znowu pojawią się wszystkie odczuwane wcześniej dolegliwości. Istnieje w miarę niezawodna, praktyczna zasada identyfikacji czynnika sprawczego – im bardziej produkt jest pożądany, tym bardziej prawdopodobne, że osoba, która go pragnie, przejawi skłonność do nietolerancji składników tego produktu.

Tagi: , , , ,