Przyrządzanie kompotu

14 czerwca 2010 Dieta

18Przyrządzanie kompotu nie jest trudną czynnością, ale oczywiście musimy się przygotować na to, że proces gotowanie zajmie sporo czasu. Oczywiście możemy się spodziewać tego, że ludzie nie koniecznie chcą się do tego zabierać, ponieważ w dzisiejszych czasach każdy produkt można zakupić w sklepie, ale jednak zakupione kompoty nie są tak smacznie jak to się ma z kompotami własnej roboty. Przyrządzenie jak się pewnie sami domyślacie rozpoczyna się w momencie zbierania owoców. Następnie musimy je starannie umyć i jeżeli wymagają tego to musimy je obrać jak na przykład brzoskwinie lub morele. Musimy wiedzieć, że następnie układa je się w słoiku i zalewa wodą. Woda często jest słodzona, aby kompot był jeszcze smaczniejszy. Musimy również wiedzieć, że po ułożeniu zalaniu wodą danych słoików z owocami należy je zakręcić dość mocno i rozpocząć gotowanie. Gotowanie odbywa się w garnku, w którym zanurzamy słoiki i gotujemy je przez określony czas długi w zależności od wykorzystanych owoców na kompot. Kompoty po przegotowaniu w słoikach są szczelne a więc nie ma obawy że przeciekną czy się zepsują, ponieważ jeżeli są szczelnie zamknięte to oczywiście nic im nie grozi. Takie kompoty możemy sobie składować nawet kilka lat, ale raczej się togo nie robi, ponieważ poprzez to, że kompoty stoją bardzo długi czas tracą na swojej wartości smakowej. Oczywiście kompoty kładzie się podczas trwania sezonu letniego, ponieważ dzięki temu oczywiście jesteśmy w stanie zebrać nasze własne owoce, czy może nawet zakupić je ze sklepu ale za wiele niższą cenę niż ma się to podczas trwania zimy. Ogólnie można się spodziewać tego, że oczywiście podczas sezonu letniego o wiele więcej drzew owocowych owocuje, a więc mamy szanse niemalże za darmo wykonać kilka kompotów, które następnie będą mogły być spożyte podczas zimy czy nawet już jesieni. Składowanie kompotów powinno mieć miejsce w pomieszczeniu chłodnym i jednocześnie zaciemnionym, aby zbyt wiele słońca nie mogło dostać się do naszych słoików z kompotem. Kompot jest to napój owocowy, a więc oczywiście musimy liczyć się z tym, że będziemy musieli najpierw zdobyć owoce na kompot. Jednoznacznie można stwierdzić że istnieje bardzo wiele gatunków owoców, które nadają się do tego aby je przerobić na kompot. Między innymi można do nich zaliczyć jabłka, gruszki, czereśnie, wiśnie, maliny, truskawki , brzoskwinie i wiele innych , o których czasami nie mamy nawet pojęcia. Ogólnie kompotu nie gotuje się na przykład z orzechów, ponieważ nie puszczają one odpowiednio wielkiej ilości soków. Często spotyka się owoce pestkowe do kompotów, ale i tak najsmaczniejszy kompot jaki można sobie wyobrazić, to oczywiście wiśnie. Kompot z wiśni jest pyszny, a do tego ma bardzo piękny czerwony kolor. Ogólnie można się spodziewać, że kompoty nie zrobią się same, a więc po zebraniu owoców, należy powkładać je do słoików, a następnie gotować, co pomoże nam przyrządzić kompot. Zbieranie owoców jest bardzo proste, ponieważ wystarczy zerwać je z drzewa, lub kupić w sklepie.

Tagi: , , , , ,