Przechowywanie wina

23 lipca 2010 Dieta

70Przechowywanie win to inaczej ich składowanie w odpowiednich miejscach i warunkach. Wina jak wspomniałam wcześniej są bardzo wrażliwe na wszelkiego rodzaju czynniki zewnętrzne zaliczyć można do nich przede wszystkim światło, temperaturę pomieszczenia i wilgoć. Dlatego też, aby przeciwdziałać wszelkim nie porządnym zmianom w winie należy je przechowywać w miejscu suchym i zaciemnionym dodatkowo musi być ono bezwonne, ponieważ wino szybko chłonie zapachy z powietrza. Temperatura pomieszczeń do składowania powinna wynosić około szesnastu stopni a wilgotność aż osiemdziesiąt jednostek. W przechowywaniu win bardzo ważnym atutem jest właśnie temperatura, ponieważ jeśli jest ona zbyt wysoka wtedy produkt przechodzi kolejną fermentację drożdży, a jak jest zbyt niska z kolei to wino staje się mętne, ponieważ wydzielają się na jego powierzchni ciała białkowe. Wino zazwyczaj przechowuje się w beczkach, ale nie zawsze wtedy należy pamiętać przede wszystkim o tym, aby butelka była w pozycji pionowej, ponieważ zapobiegamy w ten sposób wysychaniu korka. Wina mogą mieć wiele wad, jest tak, ponieważ są między innymi źle składowane. Kiedy nie dbamy o ich temperaturę oraz o pomieszczenie, w którym są przechowywane wtedy możemy liczyć ze nasze wino szybko może ulec uszkodzeniu. Wino może zapadać na wiele chorób takich jak powtórna fermentacja czy też nawet śluzowacenie i mętnienie. Jeśli już się tak zdarzy to wino nadje się już tylko do wyrzucenia. Dlatego tak producenci kontrolują swoje wina, aby były jak najlepsze. Najczęściej to, że z winem jest coś nie tak można określić na pierwszy rzut oka, ponieważ jest on mętne, czyli jego powierzchnia nie jest już klarowna tylko zagęszczona o dodatkowe substancje. Poza tym na powierzchni win bardzo często tworzą się też kożuchy i octownie, jest to bardzo często spotykana wada wina. Choroby te są spowodowane przede wszystkim rozwojem drobnoustrojów aerobowych, chodzi tutaj przede wszystkim o to, że wino nie jest szczelnie zamknięte i do jego wnętrza dostaje się powietrze jest to wspaniała pożywka dla bakterii. Wady win są dość częste i dyskwalifikują one wino od sprzedaży. Wino jest dodatkiem do wielu dań, w wielu krajach pija się je regularnie do posiłków, ponieważ wino ma właściwości pobudzające organizm do trawienie i zaostrza nasz apetyt. Wino należy bardzo starannie dobierać do potraw, ponieważ stanowi on niezbędny warunek do tego, aby osiągnąć dobre efekty smakowe. Wina podaje się nie tylko do potraw jako dodatek, ale też bezpośrednio przed nimi, czyli jak aperitif. Ten rozdaj wina ma za zdanie pobudzić nasze trawienie najczęściej wtedy wytupują wina południowe mocne. Aperitif musi być zawsze bardzo mocno schłodzony lub nawet z dodatkiem kostek lodu. Ludzie spożywają bardzo wiele posiłków, czyli nie tylko obiadów czy tez kolacji, ale wszelkich przekąsek i do każdego z dań pija się coś innego. Naturalnie nie wszędzie tak jest, ponieważ tego pilnuje się tylko w wyższych sferach gdzie tego typu etykieta nadaj obowiązuje. Dzięki temu ze do potrawy dodamy wino będzie ona bogatszą o dodatkowe walory smakowe jest to bardzo cenny atrybut, który jest często stosowany.

Tagi: , , , ,