Podział win

11 czerwca 2010 Dieta, Używki

69Podział wina jest to jego klasyfikacja, odbywa się ona poprzez podział na kilka gatunków ze względu na określone czynniki. Wina przede wszystkim dzielimy na trzy podstawowe grupy, czyli jest to wino gronowe, owocowe i miody pitne. Wszystkie tego typu napoje otrzymuje się w wyniku fermentacji winogron albo nawet moszczu gronowego oczywiście przy jednoczesnym udziale drożdży. Następny podział wina dotyczy jego koloru, czyli tutaj wyróżniamy wina białe czerwone i różowe. Nie można pominąć również podziału win ze względu na zawartość alkoholu, ponieważ jest to bardzo istotną kwestia, w tym wypadku wyróżniamy wina słabe, czyli posiadające do dwunastu procent alkoholu, wina średnio mocne to około czternastu procent alkoholu i te mocne, w których alkoholu jest powyżej osiemnastu procent. To ile wino ma procent później decyduje o tym, kiedy je skonsumujemy. W zależności do rodzaju konsumpcji wina możemy podzielić je na stołowe, które pijemy podczas posiłku są to najczęściej wina półsłodkie lub wytrawne następnie wina deserowe podawane po posiłku i likierowe, czyli spożywane jak deserowe. Produkcja win jest to swego rodzaju proces technologiczny dzięki któremu otrzymujemy napój alkoholowy. Proces ten musi być bardzo staranny, ponieważ od niego zależy jak dobre wino nam wyjdzie. Do produkcji wina naturalnie potrzebujemy kilku składników, czyli przede wszystkim drożdży i moszczu owocowego. Każde wino ma nieco odmienny sposób produkcji na przykład przy produkcji wina białego fermentacji poddaje się oddzielony do miazgi moszcz winogron białych lub ciemnych. Zupełnie inaczej jest to przy produkcji win czerwonych, ponieważ w tym wypadku fermentacji poddaje się nie moszcz, lecz miazgę winogron czarnych. Jest tak, ponieważ w czasie fermentacji ze skorki winogron wydobywają się garbniki, które przechodzą do moszczu i barwią go tym samym na kolor czerwony. W sposób pośredni produkuje się Wina różowe. W tym wypadku okres fermentacji jest bardzo krotki. Na początku fermentuje się tutaj miazgę z winogron czarnych a następnie oddziela się ją poddaje dalszej fermentacji. Produkcja wina nie jest bardzo trudnym zabiegiem, ale wymaga pewnych umiejętności, ponieważ nie każdy potrafi wykonać wino wytrawne o dobrym smaku.

Tagi: , , , ,