52Kelner jest to pracownik spotykany najczęściej w restauracjach. Kelner dba przede wszystkim o to, aby klient milo spędził czas w lokalu i chciał jeszcze do niego wrócić. Kelner musi dbać o to, aby klient nie poczuł się zlekceważony, czyli staranie dobiera szkło do piwa i podaje je z odpowiednią gracją. Najczęściej na tego typu trunki decydują się mężczyźni, ponieważ dla nich każda pora jest odpowiednia na picie tego alkoholu. Kelner ma dwie możliwości na podanie klientowi piwa, pierwszą z nich jest podanie piwa w szklance, a druga zaś to podanie piwa w butelce. Tak czy inaczej najczęściej trzeba wszystko ustawić na tacy i podać klientowi. Nie dopuszczalne jest niesieni piwa w ręku, ponieważ świadczy to o lekceważeniu klienta. W podawaniu piwa ważnym atutem jest klasa szkła, czyli jeśli piwo ma być w kuflu to najczęściej są stosowne szklanki tulipanki, a pod nie często kładzie się dodatkowo podkładki tekturowe. Jeśli zaś klient pragnie napić się z butelki trzeba ja umyć i podać na tacy tak jak to ma miejsce z kuflem. Piwo to nic innego jak alkohol, który jest zakazany dla młodzieży. Napój ten cieszy się ogromnym powodzeniem nie tylko wśród mężczyzn, ale też wśród kobiet, które również często go spożywają. Piwo jest tak lubiane ze względu na swój unikalny smak jednak, aby był on właściwy trzeba ogromnej pracy wielu ludzi, ponieważ nawet małe niedopatrzenie może popsuć jego smak. Piwo może mieć wiele wad, czyli może być mętne lub mieć zbyt mało piany, więc wtedy trzeba bardzo szczegółowo przyjrzeć się całemu procesowi produkcyjnemu, oraz zlikwidować poszczególne błędy. Piwo jest dobre wtedy, kiedy ma obfitą pianę i posmak goryczki, ponieważ to daje największą satysfakcję. Piwo, co ważne posiada dodatni wpływ na ludzi , ponieważ oczyszcza ich nerki, jednak nie należy go nadużywać, ponieważ może się to dla nas bardzo źle skoczyć, czyli możemy popaść w nałóg, z którego bardzo ciężko się wychodzi. Prawdziwych piwoszy można poznać przede wszystkim po wielkim brzuszku, ponieważ piwo tak właśnie działa i to jest jego dość wielki minus. Przechowywanie jest to etap składowania piwa. Piwo może być składowane w butelkach lub beczkach, a wszystko zależy do producenta. Bez względu jednak na to jak i w czym będzie ono składowane musi być przechowywane w odpowiednich warunkach, ponieważ piwo jest bardzo podatne na wpływ czynników zewnętrznych jak temperatura czy ciśnienie. Aby piwo było smaczne i się pieniło trzeba mu zapewnić odpowiednie warunki lokalowe, czyli liczy się tutaj temperatura, która powinna wynosić do dwunastu stopni Celsjusza, wtedy okres przechowywania takiego piwa może wynosić nawet do dwudziestu dni. Piwo najlepiej jest składować w miejscach zaciemnionych i suchych takich jak piwnica, ponieważ tutaj są do tego wspaniale warunki. Poza tym pomieszczenie powinno być bez wonne. Piwo nie lubi dostępu światła i wilgoci, ponieważ wtedy psuje się i już nie ma tak dobrego smaku. Jeśli piwo przechowujemy w butelkach należy zawsze robić to w pozycji stojącej i chronić butelki przed dostępem światła, ponieważ bardzo negatywnie wpływają na jakość piwa.

Tagi: , , ,