Padaczka

9 czerwca 2010 Choroby

25Padaczka jest chorobą związaną z zaburzeniami pracy mózgu. Jest to choroba ciężka i trudna w leczeniu. w trakcie tej choroby występują częstsze lub rzadsze i mocniejsze lub słabsze napady. Jeśli zdarzy nam się spotkać na ulicy osobę, która właśnie dostała ataku padaczki, to przede wszystkim należy ją położyć powoli na ziemi i asekurować głowę, aby nie doznała żadnego urazu. Nie wolno przytrzymywać osoby w trakcie drgawek, ani nie wolno niczego wkładać do ust. Wystarczy lekko odchylić głowę do tyłu delikatnie ją podtrzymując. Kiedy atak się skończy nie wolno osoby budzić. Atak padaczki dla takiej osoby jest bardzo męczący, a po nim bardzo ważny jest odpoczynek. W między czasie nie zaszkodzi również oczywiście wezwać pogotowia ratunkowego. Nigdy nie wiadomo, czy taka osoba nie będzie potrzebowała fachowej pomocy. Objawy padaczki często wiązane są z rozwijającą się chorobą stwardnienia rozsianego. Lecz wcale nie jest powiedziane, że tak musi być. Zdarzają się przypadki wśród dzieci, że chorują na padaczkę, a w wieku starszym zdrowieją. Jest to jedna z podstawowych czynności, w naszym życiu, jednocześnie stanowiąc kluczową potrzebę w naszej egzystencji. Warto więc, zapoznać się z ogólnymi wiadomościami o odżywianiu. Spożywany przez nas pokarm organizm przetwarza na hormony, tkanki, czy chociażby energię potrzebną do wykonywania ruchów. Idealnie jest wtedy, gdy ilość energii zużywanej przez organizm jest równa ilości energii dostarczanej w pokarmach. Nie zawsze się to jednak udaje. Kiedy zużywamy więcej energii niż jej dostarczamy, wówczas tracimy na wadze. W przeciwnym razie na niej przybieramy. W obu przypadkach odbija się to negatywnie na stanie naszego zdrowia. Dobrym sposobem, aby „spalić” niepotrzebne „zapasy” może być aktywność fizyczna. Przy planowaniu odpowiedniej diety, dobrze jest mieć przy sobie tabele kaloryczności oraz energii wymaganej przy rożnego rodzaju wysiłkach. To powinno znacząco pomóc przy zachowaniu równowagi energetycznej. Warto też zwrócić uwagę na odpowiednie proporcje białka, tłuszczów i węglowodanów, a także dowiedzieć się nieco o wpływie tego typu pożywienia na nasz organizm.

Tagi: , , ,