Nalewanie piwa

28 sierpnia 2010 Używki

51Nalewanie piwa jest to czynność bardzo złożona, która często sprawia problemy początkującym. Podczas tej czynności piwo przelewamy do kufla lub szklanki. Nalewanie jest prawdziwą sztuką, której trzeba się uczyć, ponieważ łatwo można w tej kwestii popełnić duże błędy. Poprawny sposób nalewania tego trunku kelnerzy muszą bardzo staranie ćwiczyć, tym bardziej że wszystko odbywa się przy kliencie. Jest kilka sposób na to jak prawidłowo nalać piwo do kufla, a podstawowym jest taki że należy piwo nalać z odpowiedniej wysokości, ale tylko do polowy, a resztę zostawia się do dyspozycji konsumentowi, jednak najbardziej sprawdzonym i rozpowszechnionym sposobem jest nalewanie piwa po zewnętrznej ściance szklanki, a dzięki temu piwo się nie pieni. Piana jest bardzo ważna, ponieważ należy pamiętać o zachowaniu proporcji pomiędzy napojem a pianą tak by napoju jednak było więcej. Piwo należy nalewać bardzo starannie, ponieważ konsument zwraca na to uwagę, czyli ceni to tak bardzo jak smak i zapach piwa. Piwo grzane to kolejny pomysł na konsumpcje tego napoju. Piwo jak wiadomo pije się o rożnych porach dnia i o rożnych porach roku, nawet niskie temperatury nie są w stanie powstrzymać nas od picia tego trunku. Piwo grzane cieszy się szczególnym powodzeniem zimą, ponieważ znakomicie ono rozgrzewa nasz organizm. Piwo grzane jest to piwo, które zastało poddane obróbce cieplnej, czyli na pewien czas je wsadzono do mikrofalówki i ogrzewano, aby zmieniło swoją temperaturę. Piwo takie wystarczy grzać tylko kilka minut, aby było gotowe do spożycia. Piwo grzane ma jednak już troszkę inny smak i wygląd, ponieważ podczas obróbki cieplnej pozbywamy się z niego dwutlenku węgla i nie jest ono już spienione. Piwo takie podgrzewa się na zapleczu lub przy kliencie, czyli kelner przynosi podgrzewacz do piwa a klient już sam decyduje o tym jak ma być temperatura jego piwa. Należy być przy tym ostrożnym, ponieważ piwo bardzo szybko się nagrzewa i możemy się przez to poparzyć, co niezbyt dobrze świadczy o danym kelnerze.

Tagi: , , , ,