Kawa po turecku

28 sierpnia 2010 Dieta

15Kawa po turecku to jeden ze sposobów parzenia kawy za pomocą tygielka. Do zaparzenia tego typu kawy należy posiadać specjalne uradzenie zwane tygielkiem jest ono bardzo drogie w Polsce. Do naczynia takiego wsypujemy kawę z cukrem pudrem i wrzącą wodę. W tego typie parzeniu kawy bardzo ważne jest to, w jaki sposób podajemy konsumentowi kawę, ponieważ na estetykę zwraca się tutaj ogromną rolę. Aby kawa była prawidłowo podana należy przede wszystkim przelać ja z tygielka do małej filiżanki koniecznie ze spodeczkiem. Filiżankę kładziemy tak, aby stała ona bezpośrednio przed konsumentem a tygielek kładziony jest z prawej strony po to, aby każdy mógł w razie potrzeby dolewać sobie naparu z kawy jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Kawę z tygielka konsument może nalewać sobie sam lub poprosić o to kelnera. Do kawy tej jako dodatek podaje się zawsze szklankę wody. Kawa po turecku jest przede wszystkim bardzo aromatyczna, ponieważ parzy się ją bezpośrednio z proszku kawowego i wszystkie aromaty unoszą się tutaj w powietrzu. Kawa ta jest swego rodzaju nowością na rynku kawy. Aby zrobić tego typu kawę należy przede wszystkim połączyć napar kawowy z rumem. Co jest bardzo istotne sam rum przed podaniem należy zapalić. Kawę royal można podawać na kilka sposobów, czyli, jak komu wygodnie. Po pierwsze mogą być to filiżanki, które wyglądają bardzo estetycznie, kolejnym pojemnikiem na tego typu kawę jest dzbanek jedno porcjowy lub nawet wieloporcjowy. Kawa tego typu podawana jest tylko w restauracjach i należy przy niej zachować szczególną ostrożność, ponieważ mamy w tym wypadku styczność z palącym się alkoholem. Kelner zawsze podaje taką kawę na tacce. Kawa zawsze musi być w filiżance ze spodeczkiem po prawej stronie znajduje się tez do niej z łyżeczką tak wygląda prawidłowy zestaw kawowy. Jeśli kawa jest podawana w dzbanuszku wtedy kelner taki dzbanek niesie na tacy obok pustej filiżanki następnie stawi się przed konsumentem szczególnie ważnym aspektem jest tutaj ustawienie wszystkich elementów, czyli przede wszystkim filiżanka znajduje się przed konsumentem dzbanek z kawą po prawej stronie. Kawa jest to aromatyczny napój, który przede wszystkim pobudza nas do działania. Kawa, kiedy jeszcze dojrzewa ma bardzo ciekawy kolor, ponieważ jest czerwonym owocem dopiero z czasem się zmienia i staje się czerwoną a późnej przechodzi wiele procesowa abyśmy mogli ją pić. Kawa jest podstawowym napojem gorącym, który spożywa się po posiłku, ponieważ pobudza ona nas do działania. W kawie bardzo ważny jest przede wszystkim sposób jej podania, ponieważ na to zwraca się uwagę, czyli kawa powinna być podawana w filiżance lub porcelanowych filiżankach, ponadto wszelkie dodatki zawsze są podawane oddzielnie. Jak wspomniałam wcześniej podawana jest w filiżance, ale na wyraźne życzenie klienta może być to też szklanka, ponieważ jest to naczynie zastępcze? Kawę można przygotować na kilka sposobów jednak najbardziej rozpowszechnionym jest kawa z ekspresu, ponieważ jest bardzo smaczna i prosto ją przygotować. Kawa jest nie zwykle aromatyczna, dlatego też należy ją podawać bez pośrednio po zaparzeniu, ponieważ szybko ulatniają się z niej substancje aromatyczne.

Tagi: , , , ,