Jedzenie

13 sierpnia 2010 Dieta

10W piekarniku czy kuchni Jedna z popularniejszych metod przygotowywania produktów. Charakteryzuje się wykorzystaniem wysokiej temperatury działającej przez dłuższy czas. Pieczenie jest wykorzystywane przede wszystkim w produkcji wyrobów piekarskich i ciastkarskich. Odpowiednie przygotowane ciasto, często zawierające drożdże, jest pozostawiane do wyrośnięcia. Później przenosi się je do pieca z określoną temperaturą ( jest ona zależna od rodzaju pieczywa, najniższa i najbardziej kontrolowana jest w przypadku ciasta bezglutenowego). Gotowy produkt pozostawia się do wystygnięcia. Kolejnym procesem jest utlenianie kwasów tłuszczowych. Im zawdzięcza się charakterystyczny aromat smażonego mięsa oraz odpowiednie właściwości organoleptyczne. Trzeba jednak pamiętać, aby smażenie przebiegało stosunkowo krótko – im dłużej smażymy, tym więcej powstaje związków wtórnych, które są niekorzystne dla zdrowia. Szkodzą przede wszystkim wątrobie i organizm nie jest w stanie ich prawidłowo przekształcić. Reakcja Maillarda również zachodzi podczas smażenia. Konsekwencją połączenia aminokwasów i cukrów są różnorakie związki lotne dopełniające aromat – aldehydy i ketony. Ponadto częściowo reakcji Maillarda zawdzięczamy brązową barwę produktu końcowego. Pozostałe to karmelizacja cukrów i utlenianie mioglobiny. W restauracjach. Profesjonalne przygotowywanie posiłków w restauracjach wygląda z reguły zupełnie inaczej aniżeli w domowym zaciszu. Oczywiście założenia są identyczne, bo w restauracjach również trzeba wszystko ugotować i tak dalej, niemniej jednak profesjonalne przygotowywanie posiłków naprawdę różni się od zwykłego gotowania. Przede wszystkim można zauważyć, że w restauracjach posiłki są podawane w zupełnie inny sposób aniżeli w domu, co niewątpliwie również ma bezpośredni wpływ na to, jak te posiłki będą nam smakowały. Dodatkowo w jeszcze restauracje bardzo często dysponują takimi przyprawami i składnikami potraw, które normalnie ciężko jest dostać w handlu. Tak więc jest naprawdę bardzo wiele czynników, które odróżniają normalne domowe przygotowywanie posiłków od profesjonalnego przygotowywania posiłków w restauracjach. Rzecz jasna nie można mylić prawdziwych restauracji i tak zwanych fast foodów, gdyż są one od siebie naprawdę bardzo różne, jeżeli chodzi o po pierwsze samo przygotowywanie posiłków, a także i to, czy są one zdrowe czy też nie.

Tagi: , , ,