Dodatki do piwa

22 czerwca 2010 Używki

50Dodatki to inaczej substancje smakowe, jak między innymi sok. Dodatki do piwa są bardzo często stosowane, ponieważ dzięki nim zmienia się jego smak, co wprowadza pożądaną różnorodność. Szczególnie lubią dodatki kobiety, ponieważ dla nich słód jest często zbyt cierpki i gorzki. Najczęściej stosowanym dodatkiem do piwa jest sok malinowy, cukier z przyprawami oraz miód. Bardzo ważna kwestią jest dodawania dodatków do piwa. Nie można tego wykonać po nalaniu piwa od kufli, ponieważ silne uderzenie o dno naczynia może spowodować pienienie się piwa. Często piana wylatuje niczym gejzer i nie można tego powstrzymać, dlatego też wszelkie dodatki należy dawać na samym początku. Kiedy już dodamy sok lub miód trzeba pamiętać też o tym że substancje te są bardzo gęste i osadzają się na dnie naczynia, dlatego też trzeba po nalaniu piwa delikatnie je wymieszać słomką. Jeśli piwo nalewa kelner to naturalnie klient już sam wykona tego typu czynność bez niczyjej pomocy. Dodatki przede wszystkim zmieniają smak piwa na bardziej słodki. Piwo jest to rodzaj alkoholu nisko procentowego. Aby otrzymać piwo należy przede wszystkim wykonać słód, do jego przygotowania stosuje się jęczmień, wodę, drożdże. Wszystkie tego typu składniki poddaje się fermentacji i następnie piwo przelewa się do butelek. Piwo dzielimy na kilka rodzajów w podziale tym bierzemy pod uwagę przede wszystkim kraj pochodzenia, czyli będzie to piwo krajowe i zagraniczne, na barwę, czyli piwo jasne i ciemne oraz na zawartość alkoholu są piwa słabe i mocne. Są też inne gatunki piwa, które są bardzo gorzkie i ciemne noszą one nazwę porterów. Piwo jest bardzo lubianym napojem nie tylko przez mężczyzn, ale też i kobiety, ponieważ ma dobry smak i wielkie właściwości lecznicze, czyli przede wszystkim napój ten oczyszcza nasze nerki z wszelkich toksyn, co jest bardzo ważne. Piwo można pić w dzień lub do obiadu, ponieważ jest bardzo rozpowszechnionym gatunkiem trunku. Skusić się na piwo potrafią nawet dzieci, ponieważ zawiera unikalny smak, które dzieci po prostu lubią smakować, ale nie należy z tym przesadzać.

Tagi: , , , ,