Dodatki do kawy

23 sierpnia 2010 Dieta

13Dodatki są to elementy, jakie dodaje się do kawy, aby była jeszcze bardziej smaczna. Dodatki w kawie są bardzo cenne, ponieważ bardzo zmieniają jej smak. Najczęściej kawy są wzbogacane o cukier jest tak, ponieważ kawy na ogol są bardzo cierpkie i gorzkie i mało, kto lubi taką gorzką kawę spożywać. Kawy można też znakomicie zabielać, czyli dodawać do niej mleko lub śmietankę. Dzięki mleku kawa zmienia kolor i smak, ponieważ będzie bardziej łagodna i zbliżona do kawy rozpuszczalnej. Tego typu dodatki stosowane są przede wszystkim w Polsce, ponieważ my nie przykuwamy tutaj tak wielkiej wagi do tego naparu z kolei w krajach zachodnich jest zupełnie inaczej, ponieważ tam kawę się bardzo ceni. Do kawy za granica zazwyczaj dodaje się przyprawy rożne korzenie, ale przede wszystkim alkohole. Jest to bardzo wybuchowa mieszanka, ponieważ kawa taka jest bardzo mocna i daje „kopa” od razu po pierwszym łyku. Dodatkiem do kawy może być w zasadzie wszystko, co tylko chcemy, ponieważ to zależy do nas i naszego gustu nie, którzy na przykład nic do sakwy nie dojada, aby nie zabijać jej smaku. Kawa jest to używka, która zawiera duże ilości kofeiny. Kawa zanim stanie się sproszkowaną substancją musi przejść serie procesów chemicznych i fizycznych. Najważniejszym z nich jest palenie kawy, ponieważ wtedy z nasion wydobywa się właściwy smak i aromat. Kawa jest ulubionym napojem gorącym wielu ludzi. W prawie wszystkich kuchniach świata pija się ja po obiedzie lub po deserze. Kawa ma ogromne właściwości pobudzające, ponieważ zawiera określone ilości kofeiny, która podnosi nam ciśnienie krwi i pobudza nas do działania. Aby uzyskać kawę od picia, czyli napar kawowy trzeba proszek kawowy zmieszać z pewną ilością wody, woda ta musi być koniecznie wrzątkiem, ponieważ w przeciwnym razie nasza kawa się nie zaparzy. Jakość kawy zależy do kilku czynników, czyli przede wszystkim do jakości naszego surowca, czyli jak bardzo jest on dobry poza tym do świeżości wody. Woda musi być świeżo przegotowana najlepiej też, aby nie była twarda oraz co ważne od jej temperatury, czyli jest to dziewięćdziesiąt stopni. Kawę zawsze pija siew filiżankach.

Tagi: , , , , ,