Banany

29 sierpnia 2010 Dieta

41Banany są też owocami jadalnymi. Jednak nie można ich hodować wszędzie. Najczęściej są importowane z kontynentów takich jak Azja, Afryka czy Australia. Widocznie owoce bananowca muszą mieć specjalne warunki. Banany mają kształt półokrągły, owoce bananowca pokryte są żółtą skórką oraz same banany też są koloru żółtego. Owoce te rosną na drzewach. Przed spożyciem należy banana obrać ze skórki a dopiero wtedy należy go zjeść. Nie należy jeść ze skórą. Banany maja bardzo przyjemny zapach oraz pyszny smak. Są ulubioną przekąską małp. Owoce bananowca znalazły zastosowanie w branży kosmetycznej jako balsamy, żele czy szampony. Jednak także w branży spożywczej jako smaki kaszek czy soczków dziecięcych. Jednak nie tylko dzieci lubią smak bananów, ponieważ ludzie dorośli stosują te owoce do ciast, deserów, tortów a przede wszystkim lodów. Banany są idealną przekąską miedzy głównymi posiłkami. Z bananów powstały pyszne soki. Banany dostarczają bardzo dużo witamin, co pozytywnie wpływa na nasz organizm Owoc- z czym kojarzy się słowo owoc hmm Podejrzewam, że większości osób kojarzy się z czymś bardzo słodkim i przyjemnym. Owoce rosną w dość różnorodnych warunkach. Niektóre z nich są czasem trudnodostępne. Owoce zaliczają się do różnych gatunków. Mamy miedzy innymi owoce morza, cytrusowe, trujące oraz jadalne. Owoce rosną w dość różnorodnych warunkach. Jedne rosną na drzewach inne natomiast na krzewach oraz jeszcze inne na krzaczkach. Owoce mają bardzo przyjemny smak,zapach oraz apetyczny wygląd. Ich głównym zastosowaniem jest konsumpcja. Często stosuje się je do różnych deserów, ciast, tortów czy jako osobny posiłek. Mają znaczenie bardzo pozytywne, gdyż dostarczają nam odpowiednich witamin oraz energii. Dzięki nim nasz organizm staje się mocniejszy i bardziej odporniejszy, na jakie kolwiek zarazki bądź wirusy. Zaleca się spożywanie codziennie porcji owoców. Z owoców także możemy zrobić różnego rodzaju kompoty, dżemy, konfitury czy przetwory. Owoce mają także zastosowanie w alkoholach, ponieważ możemy zrobić z nich wina czy nalewki.

Tagi: , , , ,